Toegenomen bezoekersaantal beurzen Flower Expo Poland & Green is Life

Toegenomen bezoekersaantal beurzen Flower Expo Poland & Green is Life

De Poolse kwekersorganisatie Zielen to Zycie en BureauSierteelt.nl hebben afgelopen september voor het eerst gezamenlijk opgetrokken. De kwekersorganisatie organiseerde dit jaar voor de 24e keer de beurs ‘GREEN IS LIFE’ en BureauSierteelt.nl heeft hieraan een nieuwe hal toegevoegd, Flower Expo Poland, ten behoeve van de internationale bloemen-en plantenhandel. Kwekers en exporteurs in de sierteelt konden zich hier profileren. Deze combinatie is succesvol geweest blijkens de enthousiaste reacties en de nu bekende bezoekersaantallen. Het aantal vakbezoekers is met 8,5 % gestegen.

Positief resultaat bezoek
Het aantal vakbezoekers is significant gestegen met 8,5% naar 7.468. Het totale bezoekersaantal is gestegen van 15.954 naar 17.468. Dit is een stijging van bijna 9,5%. Dit aantal bestaat uit vak-en publieksbezoekers aangezien op de derde dag van de beursperiode de deuren geopend zijn voor consumenten. Het bezoekersaantal is in te delen naar type bezoekers: zo was het aandeel kwekers 24,8%, landschapsarchitecten en aannemers tesamen 23,7%, de groep Tuincentra/ Bouwmarkten/ Winkeliers/Groothandelaren 17,49% en tenslotte de category Bloemisten/bloemistwinkelier/arrangeurs van 8,3%. Dit betekent voor de laatste groep een toename van 569 individuele bezoekers.

Deelnemers Flower Expo Poland
In totaal waren er 71 exposanten in de nieuwe bloemen-en plantenhal afkomstig uit 13 landen. De eerste reacties op de nieuwe beurs zijn positief te noemen. Een groot aantal deelnemende bedrijven heeft aangegeven in 2017 weer van de partij te willen zijn. De eerste reserveringen hiervoor zijn inmiddels binnen.

Side program
Tijdens de beurs werden enkele nevenactiviteiten georganiseerd: een seminar programma en bloemistendemonstraties. Sprekers waren Kees van Rijn van Bart Kwiaty, Robert Roodenburg van VGB, Marc Eijsackers van Bloemenbureau Holland en Theo Tiegelaar van Kenlog. De gemiddelde opkomst lag rond de 75 bezoekers per seminar. De bloemistendemonstraties werden ingevuld door de arrangeurs Laura Belabrovik uit Wit Rusland, Tomàsz Max Kuczyński, Jagoda Glowinska,Kinga Czekajewska en Iza Tkaczyk uit Polen. Aafje Nijman van Bloomtube presenteerde de Floral Trends van de herfst en winter 2016 waarbij Johan Martens haar verhaal visualiseerde met arrangementen en pot/plantcombinaties. Daarnaast was er nauwe samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Warschau, zij bood de Nederlandse deelnemers van beide beurzen een netwerkreceptie aan in het Luzienski park in de hoofdstad. Tevens liet zij een jurk van Gerbera’s realiseren in samenwerking met de Gerberapromotiegroep ColouredbyGerbera. Modellen liepen rond in deze jurk in afwisselend een druk bezocht winkelcentrum, de beurs en tijdens de netwerkreceptie.

Media resultaten
In het televisie programma op TVP2 “Pytanie na Śniadanie” is de beurs vier maal een item geweest met onder andere de rondlopende Gerberajurk die erg veel aandacht trok. Het mediapartnerschap met Poolse magazine heeft ook de nodige publiciteit in print en online media opgeleverd. Een mediaresultatenrapport wordt momenteel opgesteld.

Nieuwe beurs
Naar aanleiding van signalen in de markt heeft BureauSierteelt.nl het plan opgevat voor kwekers en handelaren van bloemen en planten een platform te realiseren in Polen. Kwekers en handelaren gaven aan geïnteresseerd te zijn in deze veelbelovende markt. Het combineren van twee beurzen levert voordelen op. Ten eerste is de steun van lokale partijen onontbeerlijk bij de opzet van een nieuwe beurs en ten tweede heeft de beurs GREEN IS LIFE, die meer gefocust is op buitengoed, een gevestigde naam.

Partners & ambassadeurs
De eerste editie van de expo werd actief ondersteund door Nederlandse Ambassade in Warschau, Sigma International, Kuehne+Nagel, Bronisze Groothandelsmarkt in Warschau, Florint International Florist Organisation, de Poolse Bloemisten Associatie (Stowarzyszenie Florystów Polskich), Bloomtube, Chrysal en de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

Aanmelden editie 2017
De volgende editie van Flower Expo Poland vindt plaats van 31 augustus – 2 september 2017. Nadere informatie is te vinden op de website van de beurs: www.flowerexpo.pl. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via +31 (0)71-8701068 of Dianne@flowerexpo.pl.

Reageren is niet mogelijk.